Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

onsdag 3 juni 2009

Tillbaka till Öland och valet.

Så var man hemma igen, efter en härlig helg i London med Ebba :-). Sista dagen var det jakt på skor, och även det uppdraget slutfördes lyckligt. Ebba hittade ett par skor som gick i blått, med två nyanser. Riktigt snygga, och inte så höga klackar så Ebba kan dansa i dom utan att riskera att vricka fötterna. Nu är det bara lite bling bling som skall till, vilket Ebba får leta efter i Göteborg, en fotkedja, halsband och örhängen, det ska gå i guld, silver blir för kallt enligt Ebba, en liten estet är hon också. Helt klart kommer hon att bli balens drottning :-), tycker jag som stolt far och givetvis totalt partisk i frågan :-).

Så vad har då hänt här på Ön under tiden vi varit borta? Läser lite i tidningarna och noterar att det sakta sker en ändring på Barometerns löpande omröstning, nej-sidan tycks nu vinna mer och mer mark i den. De olika artiklarna och insändarna andas också en svängning tycker jag, med tonvikt på taffligheten och det amatörmässiga sätt som hela frågan har hanterats på av politikerna. Att befolkningen inte fått ett bra underlag för att ta ställning i frågan.

Det som kanske oroar mig mest, är att politikerna genom sitt agerande, eller snarare brist på agerande, kommer att ta död på hela frågan för en lång tid framöver. Även om jag, som jag sagt tidigare, kommer att rösta nej på söndag, så vill jag se ett ökat samarbetet mellan kommunerna, ett samarbete som kan utveckla servicen och sänka kostnaderna för medborgarna, och därigenom skapa en effektivare och kraftfullare organisation till medborgarnas gagn. Jag vill se ett utvecklat och växande Öland, ett Öland där en inflyttning sker, vilket kommer att leda till ökade skatteintäkter och därmed grund för en positiv utveckling.

Ett nej till sammanslagningen på Söndag, skulle skicka en stark signal till politikerna att det är dags att börja samarbeta istället, att börja respektera befolkningen här på Öland. Att vi inte accepterar politiker som inte ens kan enas om en så enkel sak som en brandstation.

För just brandstationen och räddningstjänsten är ett ypperligt exempel på hur våra politiker agerar. Besluta gärna om att bygga en ny och gemensam brandstation, men se sedan till att chefen för nämnda station är med och beslutar om hur uppbyggnaden ska ske, inte som nu när Lisbeth i Borgholm då kräver att slangtvätten skall ligga i Borgholm, det kan väl inte vara politikernas sak att besluta om hur den då gemensamma verksamheten bäst bedrivs. Men man får väl vara glad för att inte politikerna beslutade om att omklädningsrummen för brandsoldaterna skulle förläggas till någon annan ort pga något annat obskyrt rättvisekrav. Eller varför inte att det ska brinna lika många gånger på norra som på södra delen av ön, och att brandbilarna då tankas på respektive del av ön i samband med det.

Nej vi behöver som jag sagt, ansvarsfulla och mogna politiker, och ett NEJ till sammanslagning sänder ett budskap om att det är tid att skärpa sig nu, eller att ställa sina platser till förfogande till andra och mer intresserade människor istället.

En sammanslagning nu, leder bara till ökade kostnader i en tid då det ekonomiska klimatet är kärvt nog. Det kommer även att leda till att norra och södra delarna av vår Ö ytterligare utarmas istället för att utvecklas. Det har vi idag inte råd med.

Utveckla våra två kommuner först, genom att samarbeta och utveckla gemensamma funktioner, som direkt kommer att ge vinster för Ön och dess befolkning. Skapa förutsättningar för inflyttning och därigenom ökad befolkning.

Så rösta NEJ på söndag och sänd därmed budskapet till våra politiker, att det är dags att ta Öland och dess befolkning på allvar.

Ciao Lars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar