Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

söndag 26 augusti 2012

Ölands Guld

I går var vi runt på södra delen av vår Ö, med besök i bland annat Gräsgårds hamn där vi träffade vår vän Bosse och åt god makrill från Annys fisk, en härlig dag.

Men mer om det en annan gång, för jag tänkte börja från slutet istället och då med vad som kan kallas Ölands Guld, för det var så vi avslutade dagen.

För just nu växer guldet lite här och var på åkrarna, detta guld som ska bli klart till Skördefesten, jag talar givetvis om Pumpan.

Pumpan

Men vad många inte vet är att det förutom den färdiga Pumpan, produceras guld redan nu och då menar jag pumpa blomman.En underbar delikatess som jag ska visa hur man tar hand om.

Blomman

Men innan jag gör det så vill jag ta upp ett par viktiga regler när man plockar pumpa blommor.

1. Det är bara HAN blommor som får plockas för att tillagas, och man får aldrig ta alla hanblommor på ett enda ställe, utan skall tas lite här och där, så man inte förstör pollineringsarbetet för bin och odlare. HON blommorna är nämligen dem som blir pumpor senare, så detta är odlarens pengar, så låt bli dom.

2. Man måste alltid prata med odlaren som äger marken och odlingen om lov att plocka blommorna, och då bör man också tala om att man kan skilja på HAN och HON blommor, så att han förstår att ni inte kommer att förstöra hans kommande pumpor.

Hur man skiljer på HAN och HON blommor kommer jag att visa efter tillagningen som kommer här.

Så till delikatessen som vi har runt om oss just nu.

Friterade Pumpablommor 


Detta behöver vi för ca 4 personer, men det är ju så gott så hos oss räcker detta bara till oss två :-)

150 g vetemjöl
salt och peppar
1 nypa muskot
2 msk olivolja
2 ägg
6 msk vitt vin
6 msk vatten
16 pumpablommor


blanda ihop mjöl, salt, peppar, muskot, olja och äggulorna i en bunke. OBS vitan ska ni spara i en annan liten bunke till senare.

mjöl, salt, peppar, muskot, olja och äggulorna i bunken
Häll i vattnet i bunken och börja röra om det med en gaffel, eller visp, jag föredrar att arbeta med en gaffel.

mät upp vattnet i bunken
Tillsätt vinet under tiden ni rör ut smeten

vitt vin tillsätts
Det kan behövas mer vätska än vad som står i receptet, så tillsätt det efter hand, tills smeten får en lätt och krämig konsistens. När smeten är jämn och fin så ställer vi den åt sidan för att vila i ca 30 minuter.

Under tiden så tar vi hand om blommorna och förbereder dem. Det börjar samtidigt bli dags att sätta på frityroljan på spisen så att den kommer upp i rätt temperatur tills vi ska använda den.

Pumpablommorna

Befria blommorna från stjälkar, gröna blad och ståndarna.

Gör i ordning blommorna

När detta är gjort, så är det dags att ta hand om vitan som vi har från de två äggen.

Vitan vispas till hårt skum

Vispa vitorna till ett hårt skum,

Konsistensprovet av vitan :-)

Genomför provet, det skall sitta kvar i bunken när ni vänder det upp och ner :-)

Vitan i smeten och vänd ner den 

Vänd nu ner den vispade vitan i smeten, och rör försiktigt om så ni har en porös och jämn smet.

Doppa ner blommorna i smeten

Nu är det dags att att doppa blommorna i smeten, tryck ner några stycken i smeten, så många det finns plats för. Kontrollera att frityroljan är uppe i rätt temperatur, detta gör ni enklast med en lite bit vitt bröd som läggs i grytan, det ska börja bubbla runt brödbiten och den ska bli brun, då är oljan uppe i temperatur.

Lägg i blommorna i oljan

Ta nu bunken med blommorna och lägg i dem en och en tills det är fyllt, ha en nätslev tillhands att vända blommorna med så att de får en gyllenbrun färg på båda sidorna.

Vänd blommorna i oljan så att de får en gyllenbrun färg runtom

När färgen är gyllenbrun så tar vi upp dem med nätsleven, låt blommorna rinna av i grytan lite och lägg dem på ett serveringsfat med papper eller servetter under, så att ytterligare olja tas upp.

En Öländsk delikatess, klar att serveras, smaklig spis

Nu är det bara att hugga in på denna Öländska delikatess, gott som förrätt, eller som ett litet tilltugg till entrédrinken :-):-)

Man kan givetvis använda andra blommor också, till exempel zucchiniblommor, även salviablad är gott att fritera så här.

Så smaka på Öland, ja det kan man verkligen göra.

Som avslutning en bild på två stolta hanar i samspråk på diskbänken :-).

Två hanar i samspråk 

Ciao Lars

Samtliga bilder Annika Lund , http://www.lasvedesina.fotosidan.se/


Han och Hon Blommor


Här kommer lite info om hur ni skiljer HAN från HON blommor, och som jag sa tidigare, detta är viktigt att kunna göra det, så att allt guld kan bli tillvarataget.

Han och Hon blomma 


 Han blomma till vänster och Hon blomman till höger.


Hon blomma men fruktskott under blomman

En hon blomma, lägg märke till fruktskottet under blomman, ca en dag gammal blomma. Hon blomman växer också betydligt kortare från stammen, och ligger neråt.


Han blomma, växer uppåt på längre stjälkar
Han blomma, han blommorna växer uppåt, och har inte fruktskott under själva blomman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar