Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

måndag 20 augusti 2012

Segerstads Fyr

I helgen som varit var det den Internationella Fyrhelgen, och detta firades ju även här på Öland, där vi har några stolta och vackra fyrar. De flesta känner ju väl till Långe Jan i söder och Långe Erik i norr. Men det finns en annan vacker fyr, Segerstads Fyr, med ett underbart läge vid havet, som sig en fyr bör ligga :-).

Christian guidar en grupp vid fyren.

På Segerstads fyr huserar Christian Cederroth, en veteran inom fågelskådning och mycket annat.

Christian håller utflykter och skådningar, med utgångspunkt från Fyren, och det han inte vet om fåglar och natur i området, ja det finns nog ingen annan som gör heller.

De första 72 stegen

Denna helgen så bjöd Christian på Öppen fyr, med möjlighet för alla att gå upp de 72 + 11 + 5 stegen för att komma ut till en vidunderlig utsikt över Östersjön och åt andra hållet alvaret, alltid lika spektakulärt.


Utöver fyren så huserade denna helg radioamatörerna där, med stora antenner kommunicerade man med hela världen från fyren.


Äntligen uppe på fyren


Väl uppe i fyren så har ni en underbar utsikt över hav och alvar, helt fantastiskt. Bara att gå runt där uppe och titta åt alla väderstreck, eller bara sitta ner en stund och filosofera och drömma sig bort.


Havet och Alvaret

På Segerstad finner ni inte bara en vidsträckt utsikt, fåglar av alla de slag utan även en stor mängd fossiler, kalkstensplattan som är grunden till hela Öland går upp längs hela stranden, där kan ni se alla underbara fossiler från årtusenden tillbaka.

Fossilerna som finns i massor här
 
Det serverades kaffe och Kladdkaka också, en underbar skapelse som smakade ljuvligt :-), eller vad säger ni om bilden nedan, ett äkta Öländskt konstverk att avnjuta på denna underbara plats.


Kladdkakan, så god :-)


Om ni aldrig varit på Segerstads Fyr så är det att rekommendera ett besök, eller snarare flera besök, för fyren har sin charm i alla årstider. Så det blir då minst fyra besök som bör avläggas där :-)

Alltid uppskattat är Christians guidningar av grupper, här får ni lära er en massa om fågellivet på Öland, och om den speciella naturen, med Alvaret och fossilerna i kalkstenen. Ett uppskattat inslag vid till exempel konferenser mm, ett av de fina B&B som kan ordna detta är Mellby Ör Inn som ligger alldeles i närheten.

Christian Guidar en grupp

På Segerstads Fyr kan ni även köpa kikare till mycket bra priser, för att inte tala om den berömda robot gräsklipparen, ett måste för de lata sommardagarna. Se hemsidan http://segerstadsfyr.se/

Gå även in och gilla fyren på FB: https://www.facebook.com/pages/Segerstads-Fyr/122655024499520 


Samtliga foton Annika Lund,  http://www.lasvedesina.fotosidan.se/

Ciao Lars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar