Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

tisdag 20 september 2011

Berne Klysing (FP) gillar inte att folk har åsikter om Gas-utvinning på Öland

Nu har Berne Klysing varit ute i ölandsbladet med en insändare. I denna insändare redogör han först för ett antal punkter i Bergstatens uppdrag, vilket i och för sig kan vara intressant, men säger även att det inte pågår något arbete för att ändra detta uppdrag. Vill bara påpeka att det har tillsatts en utredning för att just se över detta uppdrag, med uppgift att specifikt se över kommunernas rätt till insyn och överklagan, men nog om det.

Herr Klysing fortsätter sedan med att säga att ett antal miljöaktivister skrämmer upp Ölänningarna i detta, och fortsätter med att kalla det för utomparlamentariska metoder. För som Berne säger så vore det bättre att söka samförstånd med Gripen Gas och att arbeta genom valda representanter i till exempel Riksdagen, så kan nog bara en gammal politisk betonghäck uttrycka sig, att sitt still och låt oss politiker och företag hantera detta, ni har valt oss (i alla fall politikerna) och bör därför inte lägga er i mellan valen :-). Tjo flöjt, vilken planet lever Herr Klysing på, kan man undra.

Låt mig gå in på ett en sak i sänder:

Ett antal Miljöaktivister. Ja så brukar man bunta ihop folk med åsikter man inte gillar. Sanningen är den att det bildats en grupp som motsätter sig Gripen Gas eventuella utvinning av gas på Öland. Denna grupp består av människor här på Öland som är legitimt oroliga för att det ska utvinnas gas på ön och vad det kommer att föra med sig. Vidare är gruppen bestående av människor från samtliga politiska partier, politiskt aktiva och sk vanliga människor (såna som bara ska rösta vid valen och vara tysta annars alltså). Gruppen är i grunden opolitisk alltså. Men ok, miljöaktivister :-), ja, gruppen värnar ju om vår unika miljö här på Öland, så visst, vad är det för fel i det då, Herr Klysing?

Vi borde söka samförstånd med Gripen Gas AB. Ja hur naiv får man vara? Gripen Gas AB har ett enda intresse, och det är att finna och sedermera utvinna gas här på Ön, det ligger liksom i företagets natur, liksom. Gripens intresse står alltså i total motsats till vad vi som börjat protestera vill, detta inkluderar även båda kommunerna och Länsstyrelsen som lämnat in reservationer mot detta i sina remissvar. När det gäller Gripen Gas och det eventuella samförstånd som skulle kunna skapas så undrar jag lite hur Herr Klysing tänker, vad skulle vi ha samförstånd i, att dom ska borra försiktigt, kanske med minskat varvtal eller liknande? Ja inte vet jag. För om sanningen ska fram så är Gripen Gas AB, till sin förklädnad ett litet bolag som knappast skulle ha råd att borra på ön i någon större utsträckning, än mindre ha finansiella muskler till större utvinning, men det har PREEM, som är den verkliga borraren som ligger bakom detta. Vad tror Herr Klysing att vi kan sätta emot dessa miljarder av kapital som finns där, och tror han på fullaste allvar att det finns någon grund för samförstånd? Nej vi måste lyfta upp detta nu, så att kunskap och opinion bildas mot detta vansinne.

Påstående om att vårt grundvatten skall bli förstört. Ja Herr klysing, det är just det som är risken med gasutvinning i bergarter som vi har här på Öland. Man måste nämligen använda en metod som kallas Fracking för att utvinna kommersiella mängder gas. Denna metod har ödelagt stora områden i USA och andra länder där den fått fara fram i Gasbolagens vinstiver, och finns väl dokumenterad i sina risker och påverkan på miljön i områdena där den används och har använts. Metoden har också blivit förbjuden i flera länder på senaste, och är stoppad i många andra, i väntan på djupare studier om dess effekter. Herr Klysing kanske skulle ta och Goggla lite på ordet Fracking, det skulle kanske göra honom till, om inte helt, så en liten miljöaktivist ändå :-).

Vi borde arbeta genom våra politiskt valda riksdagsmän mm. Ja det kan bara komma från en betonghäck det :-). För vad hade hänt om vi alla suttit stilla i båten mellan valen o alla galenskaper som politiker kan hitta på? Almarna i Kungsträdgården hade för länge sedan varit borta och en stor ful tunnelbanestation som ingen använder hade varit där i stället. Öland hade varit en kommun, istället för det två det nu fick fortsätta vara. För vi gjorde inte som Herr Klysing sa till oss, att rösta ja på hans icke existerande vision, om att det skulle bli så mycket bättre med en kommun, inte för att han kunde tala om hur det skulle bli bättre, men bättre skulle det bli. Så det är väl för väl att människorna på ön ställer sig upp och säger att detta vill vi inte ha, trots att det inte är val nu, för se Herr Klysing, vi har åsikter, vi kommer att låta dessa åsikter bli hörda, val eller inte, för vi bryr oss om vår Ö även mellan valen.

Så nej Herr Klysing, vi vill inte sitta och vänta på att vattnets ska bli förstört här, vi vill inte sitta tysta och snälla i båten, och sända vårt hopp till dig, eller någon politiker i riksdagen, vi vill ha stopp på detta nu, innan det har skett.

Ciao Lars

3 kommentarer:

  1. Jag förväntar mig en Klysingkommentar. Eller näh.

    SvaraRadera
  2. Ah! Vad ska han säga. Det kan bara bli värre.

    SvaraRadera
  3. Mycket bra att ditt inlägg finns i Ölandsbladet idag.

    SvaraRadera