Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

fredag 16 september 2011

Vem är det egentligen som vill borra på Öland

Hej igen

Tar lite tid mellan inläggen nu, men det ska bli lite bättre. Har haft problem med mitt bredband, har Felia, så jag hoppas alla förstår :-).

Men nu till saken.

Gripen Gas AB, har ansökt om att få undersöka och eventuellt provborra på våran vackra Ö. Detta är ju i och för sig ett vansinne från början. Men vem är Gripen Gas AB.

Gripen är ett litet bolag med bara 4 anställda och 67 000 SEK i tillgångar, inte mycket, räcker knappast till att borra på Öland.

Men bakom Gripen ligger, Svenska Petrolium Exploration AB, med tillgångar på 3,5 miljarder SEK, ja 3 500 000 000 Kronor. Dom omsatte förra året 242 miljoner och hade en förtjänst på 503 miljoner, hur fan nu detta går till :-).

Men bakom detta bolag ligger, Petroswede AB :-)
med tillgångar på 5 420 210 000 SEK, alltså 5,4 miljarder kronor.
Men det är inte slut än, bakom detta bolag ligger Moroncha Holding Ltd i England, börjar bli lite många bolag va :-)

Så vem ligger bakom allt då, jo det är:
Mohammed Al-Amoudi, även kallad den Svenska Shejken, ägare av Preem i Sverige. Så bakom Gripen Gas AB finns en helvetes massa pengar.

Efter lite mer eftersökning så visar det sig att det finns ytterligare bolag bakom, än mer rika
Dessa bolag är Corral Petrolium Holdings AB, med tillgångar på 27,6 miljarder SEK, plus ytterligare ett med ungefär samma styrka. Alla med samma moderbolag, Moroncha Holdings Ltd i England.

Så bakom det lilla Gripen Gas AB, ligger Preem, med alla sina miljarder. Undrar varför dom vill dölja det? Kanske är det så att dom inte vill att vi ska veta det, för vi kan ju sluta tanka på Preem om vi visste att dom genom sina utvinningsmetoder kommer att fullständigt förstöra denna idyll vi kallar Öland.

Ciao Lars

1 kommentar: