Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

lördag 24 september 2011

Ölandsbladet om Gripen Gas AB

Så kom det en artikel om Gripen Gas AB i Ölandsbladet, detta med en intervju med Torgny Berglund, Styrelse ordförande i Gripen. I intervjun så säger Torgny att man inte tänker borra, i alla fall inte än. Vidare om frackting, ”Vi tror inte att det är nödvändigt i det här fallet”, sedan fortsätter han med att han förstår att man är oroliga på Öland för, ”det man inte känner till är man rädd för” ja vad säger man. Ja jag önskar att Tage Danielsson fortfarande var i livet, vad hade han inte kunnat göra av detta :-).
Det är hela tiden lagom svar, lagom undvikande, lagom avvägda, lagom undvikande av kärnfrågorna. Torgny har svaren, vet att inte ge definitiva svar som senare kan bita tillbaka, så det blir lagom vagt :-).

Att den enda kommersiellt fungerande metoden i detta fall är frackting, nämns inte, man talar om att det är så mycket sprickor ändå så det behövs inte. Samma förhållanden som våra här på ön har man i USA på ett flertal ställen, speciellt när det gäller skiffer utvinning, som är det material som ligger under vår kalkstensplatta, och där är just Frackting metoden som måste användas, så varför skulle inte den vara aktuell här? Det finns lite referenser och länkar till höger på sidan om effekterna av denna metod för hugade spekulanter.

Men genomgående är Torgny, precis som i den presentation som lämnades in till Bergstaten en ”helylle miljöaktivist” (förlåt Herr Klysing), så han gör bara detta för att det ändå läcker ut en massa skadlig gas. Ja vad säger man.

När det sen kommer till nästa artikel, den om Gripen Gas AB och eventuellt samröre med PREEM, så blir det lite intressant. För Torgny förnekar allt samröre med PREEM, när det gäller Gripen Gas alltså :-). Men att han själv är Vice President för Svenska Petroleum Exploration AB (SPE AB), det konfirmerar han, med ansvar för just prospektering world wide, och det är ju just det som Gripen Gas skall göra på Öland, så frågan blir ju, hur kan detta gå ihop med hans roll i SPE AB, sanningen är den, att det gör det givetvis inte. Om detta skulle ske i ett normalt Svenskt Industriföretag, så skulle han få sparken direkt, om det nu inte var så att det sker med företagets goda minne och godkännande. Inte nog med det, han är även VD för Oljeprospektering AB (OPAB), som är dotter bolag till SPE AB. Så visst är han involverad i PREEM ordentligt, i ledande befattningar, och just genom att han har ledande befattningar i dessa bolag, så blir det än mindre troligt att detta sker utan koncernens goda minne och bistånd :-).

När det gäller kapitalet bakom Gripen Gas AB, så säger Torgny att han har andra investerare bakom, ja då blir ju resonemanget ovan än mer intressant, för nu talar vi verkligen om konkurrerande verksamhet till PREEM koncernen, speciellt som PREEM har ett bolag heter PREEM Gas AB, skulle dom acceptera att en ledade person i koncernen bedriver konkurrerande verksamhet, nej givetvis inte :-).

Så den enda logiska slutsatsen kan bara bli att PREEM har skapat bolaget, detta för att kunna prospektera efter gas fyndigheter här på Öland utan att synas själv i det. För som koncern och försäljning via sina mackar PREEM är dom lite känsliga, speciellt om man tänker sig att eventuellt introducera lite miljöfarliga metoder som FRACKING som utvinningsmetod, vilket har förstört stora landarealer i till exempel USA.

Så min slutsats till dessa miljökämpar i Gripen Gas AB (om man får tro deras OH presentation till Bergstaten), är att vi så fort som möjligt måste skapa en opinion mot detta, det är för mycket på spel här, och om det får ske så kommer skadorna aldrig att kunna repareras. Vi bör istället utveckla våran vackra Ö för boende och turism, på ett sätt, som långsiktigt kommer att vara gynnsamt för både oss och vår natur.

Ett levande och vackert Öland är vad vi vill ha hoppas jag i alla fall.

Ciao Lars

1 kommentar:

  1. en lite kommentar,här kan du skriva kommentarer du också, alltid välkommet, behöver inte alltid stödja den tes jag själv driver :-)

    SvaraRadera