Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

söndag 11 september 2011

Sakägare?

Man börjar undra hur staten, genom sin myndighet Bergstaten, utövar sin makt.

Först beslutar man sig för att ge undersökningsrättigheter till Gripen Gas för att leta efter gasfyndigheter på Öland. Sedan skickar man ut detta på remiss, till bland annat Komuner och landsting. När sedan dessa motsätter sig en sådan utvinning, och därmed även att det då skall behövas undersökas, så säger man att dessa myndigheter inte är sakägare, och därmed inte har rätt att ha någon åsikt i detta, det kan bara vara staten som kan uppföra sig på ett sådangt vis, man får ju en känsla av Kafkas värd här.

Men ok, vem är då sakägare, som kan ha med saken att göra då? Jo det är markägara i berörda undersökningsområden. Ja ok, men fick dom då svara på denna remissrunda, nej givetvis inte :-), dom har ju med saken att göra och också rätt att överklaga mm. Markägarna blev inte ens informerade om beslutet, vare sig från Bergstaten eller från Gripen Gas.

Det är nu det börjar lukta riktigt illa tycker jag, måhända har lite gaser börjat läcka från Bergstatens sammanträdesrum månde :-).

För en sak är ju ett faktum, att Bergstaten och Gripen Gas sitter på ordentliga utredningsresurser, vilket inte Markägarna (Sakägarna) gör, och om dessa skulle överklaga, så kommer myndighet och företag med sina resurser med lätthet kunna köra över dem, och inte nog med det, skulle nu någon markägare ta juridisk expertis till sin hjälp, och mot förmodan vinna, så skulle han ändå få stå för sina egna kostnader i detta. Hur fan ska man ha råd att vinna mot staten i ett sådant läge??

Men om det nu bara är markägare som kan överlaga, men inte har nödvändiga resurser till det, så skulle man kanske kunna tänka sig en annan lite kreativ lösning.

Om markägarna säljer en kvadratmeter av sin mark till kommunen, säg, vilkorat att kommunen överklagar och driver detta ärende, då löser vi ju det hela. Kommunen blir då sakägare, och kommunen har nödvändiga resurser för att kunna driva detta lite längre än vad markägarna kan och har råd till.

Så kära Sakägare, sälj en kvadratmeter mark till kommunen, med ovanstående villkor. Så kan vi medborgare på Ön, få politikerna att driva detta åt oss alla.

Ciao Lars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar