Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

tisdag 26 maj 2009

Så har det varit ännu ett informationsmöte om Folkomröstningen.

Igår, måndag, var det så dags för det andra informationsmötet, arrangerat av kommunen. Denna gång i Mörbylånga.
Uppslutningen var som tidigare i Färjestaden, mycket låg. Men vad kan man vänta sig när annonseringen har varit mikroskopisk. Om man är det minsta lagd åt konspirationsteorier så skulle man säga att det var väl det som har varit meningen hela tiden från politikernas sida.

Varför kan man inte göra ett ordentligt utskick till innevånarna i kommunen om att man skall hålla informationsmöten om frågan om folkomröstningen? Varför är det så svårt att göra det synligt och känt?

Genomgående tema denna kväll var att politikerna sa att de inte visste hur det skulle bli, men att det skulle, i alla fall, bli så mycket bättre med en kommun, och om vi röstade ja så skulle vi sedan få se hur det skulle bli. Ja vad säger man om det då? Liknelsen med att köpa grisen i säcken är ju slående.

Politikerna fick frågan om de tyckte utredningen var bra, och det blev väl en del skruvade svar här, men genomgående sa man att den inte var bra. Ett svar som kom från två av ja sägarna var att man tyvärr nog hade fått vad man beställt, fortfarande dåligt alltså, men att man nu hade det, och då fick man klara sig med det. Om nu våra politiker inte kan beställa och följa upp ett uppdrag på ett professionellt vis, så får man väl ta och göra om det, nu med lite mer kompetent ledning av arbetet och beställningen, och framförallt, har man ett dåligt underlag så går man väl inte vidare med det, då måste man ju dra slutsatser av detta och sända tillbaka frågan för ordentlig fördjupning.

Grundläggande kan man nog säga att det finns inga visioner om en gemensam kommun, inget som säger att det skulle vara enda vägen till effektivisering, tvärt emot, kan man idag inte enas om det så kommer man inte i en sammanslagen kommun kunna fixa det heller.

En sammanslagning av kommunerna kommer nämligen att kosta en rätt stor summa pengar i början, och vinsterna kommer inte att kunna visas de första 10 åren, det vissa all den erfarenhet som finns av tidigare sammanslagningar.

Vi borde istället avvakta med sammanslagningen nu, och låta våra politiker börja utveckla samarbete istället, visa att man kan och vill. Det är nämligen så, att detta kommer att visa sig vara lönsamt från första dagen, att genom samarbete skapa stordriftsfördelar och därigenom minska kostnaderna. Man kan då även skapa samarbete med flera intressenter i vårt närområde. Vad vi vinner då är effektivitet, lägre kostnader och en starkare och bättre kommun. Vi kan sedan beroende på utvecklingen och utvecklade samarbeten se över frågan om kommunindelning framöver istället, då med en mycket bättre och tydligare bild av en framtida organisation.

Det är inte så bråttom, visa vägen först, och börja samarbeta, istället för att presentera något som ingen vet något om. Det enda vi kan vara säkra på vid en kommunsammanslagning nu, är att det kommer att kosta mycket för oss skattebetalare en lång tid framöver, det visar all erfarenhet, och så även kommunens egen utredning.

Ciao Lars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar